luni, 27 decembrie 2010

Un meniu perfect pentru masa de Revelion

Ai stat, ai cautat retete, ai experimentat tot ce nici cu gandul nu ai crezut ca este posibil, in speranta ca masa de acest An Nou va fi una cu adevarat speciala. Pe langa traditionalele preparate pe care le pui pe masa in fiecare an, iti oferim acum trei retete inedite, care vor imbogati "oferta" pentru invitatii tai.

File de porc cu mere si varza

Un fel de mancare special, care se poate prepara in mai putin de 30 de minute. Ideal, nu-i asa? Unde mai pui ca ingredientul de baza este carnea de porc, nelipsita de la mesele de sarbatori...

Ingrediente si cantitati:

4 linguri ulei de masline;
4 muschi file de porc;
8 felii de sunca;
2 catei de usturoi, taiati fin;
2 linguri de mustar dijon;
1 pahar cu vin alb;
290 ml zeama de supa de legume;
zeama de la o lamaie;
12 frunze de salvie;
sare si piper, dupa gust.

Ingrediente pentru salata de varza:

1/2 varza rosie, taiata fin;
2 morcovi, rasi;
1 ceapa;
1 catel de usturoi, taiat fin;
2 linguri ulei de masline;
zeama de la o lamaie;
4 linguri maioneza;
sare si piper, dupa gust.

Ingrediente pentru mere:

4 mere de consum, fara miez si taiate felii;
ulei de masline;
zahar;
sare.

Mod de preparare:

1. Prajeste carnea de porc in putin ulei de masline pana se rumeneste pe ambele parti. Inveleste fiecare bucata de muschi in doua felii de sunca si pune-le deoparte.

2. Reincalzeste tigaia si adauga usturoiul, mustarul, vinul, zeama de la supa de legume, zeama de lamaie, frunzele de salvie, sarea si piperul, dupa gust. Lasa la foc pana compozitia scade la jumatate.

3. Pune din nou carnea de porc in tigaie si las-o la foc potrivit timp de 10 minute, pana se patrunde carnea.

4. Pentru salata de varza, pur si simplu amesteca toate ingredientele, "asezoneaza" dupa gust, acopera vasul cu un capac si lasa-l la rece pana cand este nevoie de compozitie.

5. Inmoaie feliile de mar in putin ulei de masline, dupa care presara peste ele zahar si sare. Pune-le pe gratar pana se rumenesc pe ambele parti.

6. Asaza o parte din salata de varza in centrul farfuriei, carnea de porc peste ea si apoi feliile de mar. Stropeste pe marginea farfuriei sosul ramas in tigaie si serveste.

Cantitate: 4 portii.

Timp de preparare: mai putin de 30 de minute.

Risotto cu vitel si curry (Risotto al Curry con la Vitella)

Risotto este unul dintre preparatele cele mai versatile, iar variatiile pe aceasta tema sunt infinite. Este un fel de mancare ce poate fi servit fara greseala cu o salata.

Ingrediente si cantitati:

1 ceapa mica, tocata;
1/4 cana (50 g) de unt fara sare;
2 linguri ulei de masline;
1 1/2 cani (300 g) orez cu bobul scurt;
1 litru zeama de supa clocotita;
100 g spanac (spanacul congelat si apoi dezghetat este la fel de bun), taiat;
225 g carne de vitel, taiata in cuburi;
o ceapa verde, taiata felii;
2 linguri curry pudra;
sare si piper, dupa gust.

Mod de preparare:

1. Vei avea nevoie de o oala si o tigaie. In oala, fa un sote din ceapa si jumatate din cantitatea de unt, pana cand compozitia devine aurie. Adauga orezul si amesteca timp de 3-4 minute, pana cand boabele de orez devin transparente.

2. Adauga un polonic cu zeama de supa clocotita si continua sa amesteci, pana cand orezul absoarbe toata zeama. Adauga spanacul si apoi, treptat, toarna restul de supa, pana cand orezul se umfla.

3. In tigaie, incalzeste restul de unt cu uleiul de masline. Adauga ceapa verde si lasa la foc un minut, apoi adauga carnea de vitel taiata cuburi si amesteca. Dupa ce carnea s-a rumenit, adauga pudra de curry, diluata intr-o lingura de apa. Continua sa amesteci din cand in cand, pana cand risotto este gata.

4. Aranjeaza risotto pe o farfurie, in cerc, umple centrul farfuriei cu carnea de vitel si serveste.

Cantitate: 4 portii.

Rulada de somon afumat

Orice preparat pe baza de somon afumat este o delicatesa si trebuie... respectata ca atare! In combinatie cu ouale de prepelita, acest fel de mancare "striga" revelion!

Ingrediente si cantitati:

4 felii de somon afumat;
150 g crema de branza;
3 linguri arpagic proaspat, tocat;
1 lingura zeama de lamaie;
2 linguri unt;
10 oua de prepelita, batute;
5 ochiuri in apa, de prepelita;
sare si piper negru, dupa gust.

Mod de preparare:

1. Asaza somonul afumat pe o suprafata plata, curata. Unge feliile de somon cu crema de branza si apoi presara arpagic. Stropeste cu zeama de lamaie, apoi ruleaza carnea, in forma de trabuc. Lasa la frigider timp de 8 minute.

2. Topeste untul intr-o tigaie mica si adauga ouale de prepelita batute. Gateste-le la fel ca pe scrob ("jumari" de oua), timp de 3 minute. Sareaza si pipereaza dupa gust.

3. Scoate rulada de la frigider si tai-o felii.

4. Asaza jumarile de oua pe o farfurie, apoi feliile de rulada de somon afumat si "asezoneaza" totul cu ochiurile in apa.

Timp de preparare: mai putin de 10 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu